Smiltsērkšķis, tā lietošana un receptes

Smiltsērkšķis – apbrīnojams augs, kas dalās arī ar cilvēkiem ar savu dziedinošo spēku. Ārēji smiltsērkšķu oga līdzīga vitamīnu tabletēm. Smiltsērkšķi bez šaubām ir pārpilni ar vitamīniem. Tie ir ļoti ražīgi, tās zari, kas ir smagi no ogu daudzuma, parasti atrodas pie zemes. Smiltsērkšķu ogām ir dziednieciskas īpašības, tās palīdzēs tikt vaļā no vairākām slimībām. Smiltsērkšķiem patīk saulaini kalni, taču tie aug arī pie upes un citiem ūdeņiem. Šim augam ne visai patīk purvainas zemienes. Smiltsērkšķi ir izturīgi un spēj augt pat salā, tādēļ arī Latvijā šos augus var audzēt un apskatīties piedāvājumu ar smiltsērkšķu produkciju iespējams ražotāja mājas lapā.

Smiltsērkšķu augļu pielietojums

Smiltsērkšķu ogas lieto dažādu produktu ražošanai, piemēram, kā smiltsērkšķu eļļa vai sula. Interesanti ir tas, ka, lai dabūt litru smiltsērkšķu eļļas, nepieciešams pie diviem simtiem kilogramiem ogu, tas paskaidro cenu šim produktam. Smiltsērkšķu ogas arī tiek pielietotas diezgan plašā veidā, lai saglabāt smiltsērkšķi ziemai, tā ogas ir iespējams saldēt ledusskapī un smiltsērkšķu ogas saglabās visas ārstnieciskās īpašības. Ogas izmanto, lai novērst infarkta rašanos, stimulēt sirdsdarbību, lai pazemināt holesterīna daudzumu, ka arī imunitātei. Klepus gadījumā, ārsti iesaka lietot uzturā medu kopā ar smiltsērkšķu ogām.

Smiltsērkšķu receptes

No svaigām smiltsērkšķu ogām gatavo biezeni, eļļu un kompotus. Šos augļus var kaltēt, saldēt un ar cukuru konservēt. Priekš daiļā dzimuma smiltsērkšķi sniedz ļoti lielu nozīmi. Piemēram, ginekoloģisko slimību ārstēšanā tiek izrakstīta smiltsērkšķu eļļa, svecītes vai līdzekļi, kur pamatā ir smiltsērkšķu ekstrakts. Pie tam smiltsērkšķu eļļu pielieto arī sejas kopšanā, kur cena ir atbilstoša. Vīriešiem nozīmē lietot uzturā smiltsērkšķus īpaši pēc 40 gadiem, lai izvairītos no problēmām dzimumdzīvē. Tos varat lietot dažādi – svaigus vai žāvētus, vārīt smiltsērkšķi, dzert sulas dzērienus. Nenoliedzamas ir arī smiltsērkšķu labums priekš grūtniecēm. Tas uzlabo veselību, cīnās ar baktērijām un slimībām. Sastāvā ir daudz folskābes, kas ir būtiski bērna attīstībai. Uzlabo ādas atjaunošanos un aizsargā sievieti no pārdzīvojumiem, jo sastāvā ir tik vajadzīgais B6 vitamīns kopā ar Mg. Stabilizējiet hemoglobīna līmeni. Papildus tam, ka smiltsērkšķis ir lielisks zāļu aizstājējs, tam ir blakusparādības, kas nozīmē, ka grūtniecības laikā smiltsērkšķi var nozīmēt var tikai dakteris. Smiltsērkšķi izmanto arī mazuļu saaukstēšanās laikā. Bet katru reizi jāpārliecinās, ka ārstēšana nenodarīs pāri, pārbaudot ārstnieciskā auga panesību.

Smiltsērkšķu ražotājs

Pie mums jau ir diezgan liels skaits dažādu smiltsērkšķu audzētāju, kā arī ne mazāk ir to, kas taisa no smiltsērkšķiem vairākus produktus. Mūsdienu tirgus ir pilns ar smiltsērkšķu eļļu izvēli un dažādu cenu diapazonu. Bieži vien rodas jautājums, kā gan atrast īsto. Bez šaubām, šeit nedarbojas arguments – jo mazāk, jo labāk. Iedomājaties, cik liels daudzums smiltsērkšķu ogu vajadzīgs tikai 1 l eļļas sagatavošanai – ap divsimt kg. Tas ir iespaidīgi. Veicot izvēli, lai atrast savu smiltsērkšķu produkcijas ražotāju, ieteicams to izpētīt un pārliecināties vai ir visas nepieciešamās atļaujas.

Atbildēt

Close Menu