Cik svarīgi ir redzēt labi? Kādas tad kontaktlēcas pērkat Jūs?

Pēc tam, kad tika radītas lēcas acīm, tajā brīdī pilnīgi pārvērtās indivīdu uztvere par to, kā var koriģēt redzi. Pacienti, kas slikti redz tālu vai tuvumā, var droši braukt ar mašīnu, nodarboties ar sportu, peldēt un protams, arī redzēt dažāda veida afišas un citus uzrakstus, nenēsājot brilles. Taču kā tad kontaktlēcas parādījās?
Droši vien tas liekas neticami, bet centieni izstrādāt lēcas acīm bija tiešām jau uzsākti 16. gadsimta pašās beigās un tas bija paša L. da Vinči izmēģinājums. No tā palikušajos pierakstos bija 1508.g. skices, kur aprakstīta ierīce, kas paredzēta redzes labošanai. Pierakstos aprakstīts, kad sava veida lēca jāuzstāda tieši uz acs un tā palīdz redzēt. Šodien zinātnieki jau ir pilnībā pārliecināti, ka tieši šis da Vinči izgudrojumas pārtapa par šodienas lēcas prototipu.
Taču da Vinči izgudrojums tad nemaz nedabūja atzinību un gandrīz 400 gadus bija aizmirst. Vienīgi 1887.gadā stikla pūtējs Frīdrihs Müllers izmantoja da Vinči ideju. Tika radītas sava veida protēzes, kas atdarina acs formu. Lēcas daļa, kura ir uz baltuma acij, bija izgatavota no balta stikla, taču daļa, kura ir virs zīlītes , bija caurspīdīga.
Un tad pa īstam liels sasniegums bija tad, kad tieši Kevins Tauhey 1947.g. izveidoja pirmās kontaktlēcas ar nelielu diametru, kas apklāja tikai acs radzeni un bija izgatavotas no pvc, un tās nebija līdzīgas stiklam. Un tad lēcas pārtapa par tādām, kādas tieši tās mēs redzam uz šodienu.
Un šobrīd pat var nopirkt kontaktlēcas internetā, protams, ja ir zināms, kāda tipa lēcas vajadzīgas. Bet eksistē arī tāds kontaktlēcas interneta veikals, kur pieejami ārsti, kuri var arī pārbaudīt klientu acis kā arī izrakstīt receptes. Viss attīstās un paliek ērtāks. Un, ja pirms tam pašas pirmās kontaktlēcas bija ļoti padārgas, taču tagad lēcas cena patīkami pārsteidz.

Kam vērst pastiprinātu uzmanību, pērkot lēcas acīm?

Pats pirmais, kam tad vērst īpašu vērību, izvēloties lēcas, ir un būs tas, vai tās jau ir mīkstas, vai cietas. Kontaktlēcas, kas ir cietās, uz šodienu jau pilnveidojās. Vispirms viņas bija izgatavotas no stikla, vēlāk no organiskā stikla, plastmasas un noklāja visu acs priekšējo virsmu. Pats pēdējais posms bija ražošana no īpaša materiāla – silikona akrilāta. Pašas galvenās cieto kontaktlēcu atšķirība būs minimāls redzējuma izkropļojums (šeit pats materiāls visvairāk notur to formu), izturība pret bojājumiem, mazāk nokļūst netīrumi uz tā, nepieciešamība mitrinat pašas lēcas ir daudz mazāka, tā kā tās nesatur ūdeni un neizžūst ilgstoši lietojot, pienācīgi kopjot, izmantošanas laiks pārsniedz mīksto lēcu lietošanas termiņu. Mīkstās lēcas jau ir taisītas no īpaša elastīga materiāla – hidrogēla vai arī no silikona hidrogēla. Pēc maiņas vajadzības lēcas iedalās: vienas dienas kontaktlēcas (vienreizējas), vienas nedēļas vai arī divu nedēļu lēcas, plānotā nomaiņa, kuras jāmaina ik pēc 1-3 mēnešiem un visbeidzot tradicionālās, kuras maina jau pēc 6 mēnešiem. Bez šaubām, ikvienas lēcas cena ir atkarīga ne vienīgi no tā kāds materiāls izmantots, bet arī, piemēram, no nēsāšanas ilguma. Pie tam vēl ir krāsainās kontaktlēcas, kuras var pilnīgi izmainīt ārējo izskatu. Kontaktlēcas internetā tiešām ir atrodamas lielā dažādībā un vēl eksperti klientam var arī sniegt izsmelošas atbildes lēcu izvēlē un tā var uzzināt vairāk daudz vairāk par lēcām. Nav noliedzams, ka, būtiski, lai pati lēcas cena nav īpaši maza, tā kā kvalitātei šeit ir ievērojama nozīme un vislabāk atrast drošu ražotāju un pārdevēju.

Atbildēt

Close Menu