BIOKANALIZĀCIJA VAI SEPTIĶIS – KO VISLABĀK IZVĒLĒTIES?

Ja tiek plānota mājas celtniecība vai jau esošās renovācja, nedrīkst aizmirst par pievadu un komunikācijsistēmu tehniskā stāvokļa novērtējumu. Atsevišķi komunikāciju veidi, piemēram ūdens un kanalizācija, ir ierakti zemē, attiecīgi, ja gadās kādas problēmas, tad to novēršana ir sarežģītāka. Kanalizācija pilda svarīgu funkciju, tādēļ tā ir obligāta jebkurā mājā. Ir iespējams izvēlēties starp dažāda veida kanalizācijas un notekūdeņu apsaimniekošanas iekārtu uzstādīšanu.

SEPTIĶIS VAI BIOLOĢISKĀ ATTĪRĪŠANAS IEKĀRTA?
Ja izvēle krīt par labu bio kanalizācijas sistēmas izveidei, tad ieguvums būs izfiltrētais tehniskais ūdens, ko pēcāk var izmantot saimniecībā, piemēram, laistot dārzu. Bio attīrīšanas iekārtas paveic lielu darbu un prasa minimālas rūpes – tik vien kā dažas reizes gadā tā jāiztīrā un tai nepieciešama elektrības padeve. Lai savā īpašumā ierīkotu septiķis, ir jānoskaidro dažas nianses pašvaldībā sakarā ar gruntsūdeņu līmeni. Vislabākā opcija ir pieslēgšanās pilsētas centralizētajai kanalizācijas sistēmai, taču, ja šāda iespēja nav parocīga vai finansiāli iespējama, jāapsver citi varianti. Mazāk apdzīvotās vietās un lauku rajonos pieeja centrālajam pieslēgumam nav, tādēļ jāapsver doma par septiķa vai bioloģiskās notekūdeņu sistēmas ierīkošanu.

KAS REGULĒ SEPTIĶU UN BIO KANALIZĀCIJAS IZVEŠANU?
Ja jūsu apdzīvotaā vietā ir zems gruntsūdeņu līenis, tad septiķa ierakšanai zemē nav nekādu šķēršļu. Ja jūsu apdzīvotajā vietā ir augsts gruntsūdeņu lielums, tad bioloģiskā attīrīšanas iekārta ir labākais risinājums. Jautāsiet, kāda atšķirība? Kanalizācijas sistēmas izveide ir viens no svarīgākajiem būvdarbu posmiem un jāizbūvē viena no pirmajām. Septiķiem ir divi vai trīs rezervuāri, kuros notiek visa ūdens un blakusproduktu uzgabāšana. Pirmajā rezervuārā nonāk ikdienas sadzīves notekūdeņi ar visu saturu, kas tālāk notek otrajā tvertnē. Tādēļ septiķis ir jātīra pašvaldības noteikumos noteiktajā kārtībā, kas parasti ir ne retāk kā vismaz reizi gadā. Šāds risinājums ir lieliski piemērots nelielām privātmājām vai vasarnīcām. Septiķis jātīra ne ne retāk kā reizi gadā, jo septiķa saturs ir kaitīgs apkārtējai videi. Savukārt bioloģiskajās attīrīšanas iekārtās dzīvo baktērijas, kas pārtiek no notekūdeņos esošajām organiskajām vielām, tādējādi to attīrot un padarot lietojamu atkārtoti.

Atbildēt

Close Menu